Tuesday, July 9, 2013

Rajasthan Police Constable GK Paper 2013 Answer Key



Rajasthan Police Constable Exam 2013 Solved Paper , Answer Key, Solutions: Rajasthan Police (www.exampolice.rajasthan.gov.in) Today, 6th January 2013 (Sunday) successfully conducted Rajasthan Police Constable GD Written Examination for 10000 Post of Constable GD as part of Rajasthan Police Constable Recruitment 2012. Rajasthan Police Constable General Duty (GD) and Constable Driver written exam was held today from 2:00 PM to 4:00 PM for different district unit and RAC Battalion on District Headquarters across Rajasthan. 
Now candidates are Looking for Rajasthan Police Constable Exam 2013 Solved Paper, Answer Key, Possible Results date and Solutions which will be Official declared by Rajasthan Police department Soon on their official website but Here we are trying to conclude the List and provide the Solutions of all Questions here. Please Not this is not official website. This is Just a discussion Forum, it any Answer/Question need correction, please post it in Comment section.

Rajasthan Police Constable Exam 2013 Solved Paper, Answer Key:  Rajasthan Police Constable written Exam 2013 held today have Three Section i.e Section 1 have 30 Aptitude Test Questions while Section II, III have 90 GK QuestionsExam paper has four Sets of paper A,B,C, D with 1/4 Negative Marks. Here is complete Written Exam paper with Answers.
Q.1  Panchana Band is situated at ?
A. Dausa
B. Sawai Madhopur
C. Karauli
D. Kota
Answer: Karauli 
Q.2 Darrah Wildlife Sanctuary is Situated at ?
Answer: Kota 
3. Jawahar sagar dam is situated in which district ?
Answer: Kota-Bundi
4. Which river is called Ganga of Vaagad and Kandhal
Answer:
5. Indian Postal department relesases Ticket on "Phad" of which folk Deity / Lokdevata ?

Answer - Devnarayan ji
6. Dhari Sanskar is popular in which tribe of rajashtan ?

7. Who is remembered as "Mewad ka Rakshak" ?
Answer - Maharana Pratap
8. Main fair of Gogaji is held in Gogamedi, while second fair is held in ?

9. Main motive of Right to Information(RTI) Act is ?
Answer - Transparent Governace/ Prashasha
10. Headquarter of ISRO is at ?
Answer - Bangalore
11. Who is New Chief Justice of India ?

Answer - Altamas Kabeer
12. Who is current Home Minister of India ?

Answer - Sushil Kumar Shinde
13. Narayan Kartikeyan is related to which sports ?
 
Answer: Formula 1 Car race
14. Dang Kshetra Vikas is related to which area ?
 
Answer: Kota-Bundi-Sawai Madhopur-Dholpur
15. Solar Energy Enterprises Zone (SEEZ) is in district of ?
 
Answer: Jaisalmer-Badmer-Jodhpur
16. Which district do Not have River ?

 Answer: Bikaner-Churu
17. Som, Kamla, Amba Irrigation project is located in district ?
 
Answer: Dungarpur on Soma and Gomti River
18. Indian Railway Minister who presenteD Rail Budget 2012-13 is ?
 
Answer: Dinesh Trivedi
19. Geeta Choudhary is related to sports of ?
 
Answer: Judo
20. Racer Usain Bolt is from which country ?
Answer: Zamaica
21. Police University in Rajasthan is annouced for which district ?
Answer: Jodhpur
22. Famous Gazal singer Jagjit Singh was born in ?

Answer: Sri Ganganagar
23. Maximum working days in MNREGA is ?

Answer: 100 Minimum - Need discussion on Maximum No. of days
24. Vaishnav jan to tene kahiye Bhajan is written by ?

Answer: Narsinh Mehta
25. First player to win Medal in London Olympics 2012 is ?

Answer: Gagan Narang 

26. What is use of Carburetor in Bike ?
Answer: To Mix Air and Petrol
27. Mangarh in Banswara district of Rajasthan is known for ?

Answer: Tribal people killed by British / English
28. First station of Thar Station while train comes from Pakistan ?

Answer: Munnabao
29. Sun Light is useful for Human because of ?

Answer: Provides Vitamin D to skin

30. Bhabha Atomic Research Centre (BARC) is located at ?
Ans: Trombay, Mumbai

31. Nangal dam in Bhakda-Nangal Project is constricted on river ?
Sutlej River
32. First Month of Hijri calendar is ?
Answer: Muḥarram

Mongoose/Nevala Pooja/Prey is done on ?
33. Khalsa Panth is established by ?
Guru Govind singh
34. Bidi is made from Leaf of which tree ?
Ans: Tendu
35. Natani Ka Chabutara is made on which Lake ?
Answer: Pichola Lake, Udaipur
36. Marumahotsav is held in ?
Answer: Jaisalmer
37. Kalpvrikha of Desert is ?
Answer: Khejadi
38. Which one is not Hard water lake ?
Answer: Kaylana Lake, Jodhpur
39. Dulari Scheme is related to ?
40. Tejaji Fair is held at ?
Answer: Parbatsar, Nagaur
41. Patawon ke Haveli is situated at ?
Jaisalmer
42. Banas river has which dam ?
Answer: Bisalpur Dam
43. Vansthali Vidyapeeth is located in district of ?
Answer: Tonk
44. Talchapar is famous for ?
Black Deer reserve / Abhyaran
45. Great Indian bustard is ?
Answer: Godawan - State bird of Rajasthan
46. Dhari Sanskar is popular in tribe of ?
Answer: Sahariya
47. Nevla Puja is done on which day ?
48. Pink Color to Jaipur is given by which king ?
49. "Chundawat Mange Sainani, Sar Kat de diyo Kshakrani" is related to ?
50. Mawat is ?
Answer: Rain in winter season
51. Bohra Samaj Urs is held at ?
52. Panchayat Samiti Pradhan give resignation to ?
53. Area between Banswada-Dungarpur is called ?
54. City of Nawabs in Raasthan is ?
55. Baneshwar Dham is located in Village ?
56. Which mandir is made from Ghee instead of Water as per old myth ?
57. Subotiya Lokgeet is related to ?
58. Mathairan is lok geet of which district
59. Bansi Dugari of Folk deity Tejaji is in ?
60. Which districts are on International Boarder ?
Answer:Ganganagar-Bikaner-Jaisalmer-Barmer
61. Hills of Sirohi regions in local language is called ?
62. Aravali range begins in South-west of rajasthan from district of ?
63. Which University will be renamed on Former president Radhakrishnan
64. National Ayurvedic University, Jodhpur
65. Rajasthan's Sheep-wool center is located at Badmer
66. Which district is known as Rajasthan's Nagpur for orange production
67. Highest production of Cotton in Rajasthan is at ?
66. Chouth ka Barwada of Sawaimadhopur is known for mineral
67. Which fort is said to be Bakhtarband
68. Which scheme by Govt. of rajasthan is launched for Cleanness and Health in Govt. schools
69. Which place is known as Khuraho of Rajasthan
Answer: Kiradu Temple
70. Who visited Khetadi ?
71. Keribhant ki Odhani is famous among woman of ?
72. Song for "Kela Devi" is called ?
73. Who is known as "Kokila of Desert" ?
74. Device used for making filed plane is ?
75. People who do Chunai is known as ?
76. Which award is given for Woman Empowerment on women's day.
77. Rajasthan main Mahila Rojgar Office ki prithak se sthapana kahan ki gayi ?
78. Gorband is jeweller ?
Answer- Weared in Camel's neck
79. "Morni Modna" is related to tribal community of ?
80. "Faere-Faere" is related to Tribale community of ?
81. "Tiriya, Tel, Hammir Hat, Chade Na dugi bar" is said abour which fort's king ?
82. Rajasva Rajya Abhilekhagar is situated at ?
83. Which Queen of Chittorgarh asked for help from Humaeu ?
84. Registan ka Jal Mahal is ?
85. Patawon ki Haveli is situated at ?
Answer: Jaisalmer
88. "Bajeda" is ?
89. Barmer print is called ?
Answer: Ajarak
90. Shushk Van Sansthan (Aafri) is situated at ?

1 comment:

  1. So true, and what’s perhaps even more devastating is that there’s been so little support to help the community rebuild.
    gagan enterprises

    ReplyDelete