Tuesday, July 9, 2013

Rajasthan GK Question Sample Paper 15

Rajasthan GK Question Sample Paper 15: Rajasthan General Knowledge Sample Question Paper No. 15 with Collection of Rajasthan GK Questions under Over GK Quiz in PDF @  Rajasthan GK Sample Papers.

Q. 289 Which among following is NOT archaeological site in Rajasthan ?
A. Kalibanga
B. Peelibanga
C. Ahar
D. Banawali
Ans: D
Banawali is an archaeological site belonging to Indus Valley Civilization period in Fatehabad district, Haryana and is locatedabout 120 km northeast of Kalibangan.

Q. 290 Shape of Rajasthan State is ?
A. Rectangle
B. Square
C. Irregular Rhomboid
D. Circular
Ans: C

Q 291. Rajasthani song Kesariya Balam is of ?
A. Mand style
B. Sufi
C. Ghazal
D. Thumri
Ans: A

Q292 . Rajasthan Govt. to provide FREE Laptops to ?
A. All 12th Science Students
B. University Toppers
C. All Engineering Students
D. All SC/ST Engineering Students
Ans: B

Q293 . Integrated Aadhar Services in Rajasthan was launched by PM at ?
A. Kishangarh, Ajmer
B. Dudu, Jaipur
C. Chomu, Jaipur
D. Alwar
Ans: B
Q294. Pushkar Fair ends each year on ?
A. 15th November each year
B. Kartika, Purnima
C. Kartika, Amavasya
C. Kartika, Ekadashi
Ans: B

Q 295. Which among the following is NOT winner of Rajasthan Ratna Award 2012 ?
A. Rajyavardhan Singh Rathore
B. Jagjit Singh
C. Komal Kothari
D. Vijay Lal Detha
Ans: A

Q 296. Consider the following crops:
1. Cotoon
2. Groundnut
3. Rice
4. Wheat
Which of these are Kharif Crops ?
A. 1 and 4
B. 2 and 3
C. 1,2, and 3
D. 3 and 4
Ans: C

Q 297. Adani Logistics Park in Rajasthan is Located at ?
A. Jodhpur
B. Kishangarh
C. Udaipur
D. Jaipur
Ans: B

Q 298.  Which one among the following is a major Tobaco-growing state ?
A. Andhra Pradesh
B. Chhattisgarh
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh
Ans: A

Q 299.  Indian railways factory - Diesel Component Works(DCW) is located at:
A. Varanasi
B. Ajmer
C. Patiala
D. Kapurthala
Ans: A

Q 300 . Which one of the following rivers does Chambal river merge ?
A. Banas
B. Narmada
C. Ganga
D. Yamuna
Ans: D

Q 301. Gandhi Sagar Reservoir is of the river ?
A. Chambal
B. Narmada
C. Mahi
D. Banas
Ans: A

Q 302. Larget capacity Solar power plant of India is:
A. Dhirubhai Ambani Solar Park, Rajasthan
B. Chranka Solar Park, Gujarat
C.Bitta Solar Power Plant, Gujarat
D. Mahindra & Mahindra Solar Plant, Rajasthan
ANS: B
Chranka Solar Park is the largest site built on a 2,000 h.a. plot of land near Charanka village in Patan district, Gujarat. This hosts about 17 different projects by different developers. On 19th April 2012, 214 MW had been commissioned. It also became the world's largest photovoltaic power station. When fully built out, the Charanka Solar Park will host 500 MW of solar power.

Q303. "Anta Power plant" in Rajasthan by NTPC is based on:
A. Coal
B. Gas
C. Hydro
D. Solar
Ans: B

Q 304. What is Present Installed capacity of Rajasthan Rajya Vidyut Utpadan Nigam (RRVUN) ?
A. 3500 MW
B. 4000 MW
C. 4500 MW
D. 5000 MW
Ans: Present Installed capacity of Rajasthan Rajya Vidyut Utpadan Nigam is 4097.35 MW
Q. 305 The Proposed 1200 MW Kalisindh TPS is located in district of ?
A. Ganganagar
B. Kota
C. Udaipur
D. Jhalawar
Ans:D

Q. 306. Natural habitat of a species of Monkey called "lion tailed macaque" is:
A. Garo Hills
B. Kullu Valley
C. Nallmalai Hills
D. Silent Valley
Ans: D

Q. 307 Which law officer shall have the right to speak in both the Houses of Parliament ?
(A) Solicitor General
(B) Advocate General
(C) Attorney General
(D) Legal Advisor
Ans: C

Q. 308 Which of Following Pakistani District do Not make Boarder with Rajasthan ?
A. Meerpur Khas District
B. Tharparkar District
C. Sukkur District
D. Khairpur District
Ans: A 

No comments:

Post a Comment

Post a Comment